Al weer een paar jaar nu, verschijnt zo nu en dan weer berichtgeving in de pers, over het slechte onderhoud aan vrachtwagens, waarmee naast ongelukken, grote kosten gemoeid gaan, daar er nogal eens een file ontstaat, als zo’n ding het begeeft op de grote weg…… Zo ook afgelopen vrijdag bij BNR na 9.00 u. Tom van ‘t Hek, de lullende hockeystick van de volle Telegraafdochter BNR, had Jaap Stalenburg van bedrijfsverzekeraar TVM aan de telefoon, n.a.v. een Belgische Inspectie die constateerde dat 12% van de Nederlandse vrachtwagens grote gebreken vertoont. Natuurlijk was deze woordvoerder ‘erg geschrokken’ van het Belgische rapport, volgens hem komt dit door de crisis, alsof vrachtwagenbedrijven niet al veel langer proberen onder allerlei maatregelen uit te komen en klagen ze steen en been over de regels, terwijl een groot aantal van hen, hun chauffeurs als beesten in hun cabine laten wonen.
Zo is ook het onderhoud al jaren kind van de rekening, alles wordt zo lang mogelijk uitgesteld, zeker grote, noodzakelijke reparaties aan de motoren en transmissie, maar ook gladde banden en slechte remmen zijn vaak aangetroffen bij inspecties. Die gladde banden hebben volgens Stalenberg, door klapbanden, al voor een paar dodelijke ongevallen geleid. ‘Ook al natuurlijk’, vond deze woordvoerder, dat er snel actie moet worden ondernomen, vandaar dat hij meldde dat er in september een campagne wordt gestart om het probleem aan te kaarten….
Voor wie vraagt u zich vertwijfeld af, is die campagne bedoeld, terwijl u zich de haren uit het hoofd rukt, welnu: u zelf natuurlijk, de regering, die wat meer oog moet hebben, van de grote problemen in de sector. ‘Problemen’ voor de eigenaren van transportbedrijven, die bijvoorbeeld al een paar jaar zitten te wachten, tot ze hun vierde huis in Waikiki kunnen kopen, weten dondersgoed wat de staat van hun wagenpark is…….. Maar volgens Stalenberg, is deze campagne ook op chauffeurs gericht……. ha! ha! ha! ha! ha! Als die uit Oost-Europa komen, durven ze niet eens te klagen en de Nederlandse chauffeurs, die nog werk hebben, kijken wel uit, dat ze gaan zeuren bij de baas, over het onderhoud van hun vrachtwagens……
Arthur van Dijk, van Transport en Logistiek Nederland (TLN) was ook al geschrokken van het Belgische cijfer, hij begon bij BNR over ‘Safety Culture’ een campagne om chauffeurs en eigenaren te leren, hoe ze kunnen voorkomen, dat bijvoorbeeld de lading wordt gestolen. Volgens van Dijk, wordt in die campagne ook ‘zwaar ingezet’ op de verkeersveiligheid. Een wat vreemde uitlating, als je ziet dat 12 van de 100 Nederlandse vrachtwagens ronduit gevaarlijk rondrijden, blijkbaar heeft die inzet geen zoden aan de dijk gezet……. Van Dijk noemde daarna de grote verkeersveiligheid in Nederland, alsof dit ook een gegeven is voor de Nederlandse vrachtwagens…… Ook hij wees op de crisis, terwijl zoals gezegd, dit probleem al een aantal jaren telkens terugkeert in de media, vandaar dat het geschrokken zijn, van Stalenburg en van Dijk uiterst twijfelachtig is, alsof zij deze terugkerende aandacht voor onveiligheid van vrachtwagens niet kennen, terwijl zij direct betrokken zijn bij het vrachtwagen transport……..
Voor die onveiligheid van vrachtwagens, zou de politie onmiddellijk grootschalig moeten ingrijpen, maar daar heeft het de mankracht en de inzet niet voor, die inzet richt zich voornamelijk op het bevorderen van het aanbod aan harddrugs op de Nederlandse markt, hoe ze dat doen? Simpel door jacht te maken op softdrugs…. Daarnaast heeft de politie het steeds drukker, door bijvoorbeeld de belachelijk grote bezuinigingen, die VVD stoephoer Schippers in de klotekabinetten Rutte heeft doorgevoerd in de GGZ: verwarde mensen overal in het land op straat, waar de politie in de grote steden bijna een dagtaak aan heeft, met oplossingen zoeken voor deze zieke mensen, die door de overheid in de kou zijn gezet…….
Wat betreft die hoogstnoodzakelijke inspecties, is het al tekenend, dat we cijfers moeten gebruiken uit België…….. Je kan er dan ook donder op zeggen, dat vrachtwagens, die Nederland niet verlaten, in veel meer dan 12% van de gevallen grote gebreken vertonen, immers de kans dat je gepakt wordt, is uiterst klein en de kosten van één boete wegen niet op tegen bijvoorbeeld 5 vrachtwagens, die ‘kostenbesparend’ levensgevaarlijk rondrijden….