Afghanistan een vrouwenparadijs waar ‘wij’ religieuze politie gaan opleiden

Een recent artikel uit de Volkskrant over het ‘vrouwenparadijs’ Afghanistan, lees en huiver:

Volkskrant 13-07-2011, pagina 3

Verdachte verminking vrijgelaten

THE NEW YORK TIMES

KABUL

Eén van de verdachten van het verminken van het Afghaanse meisje Bibi Aisha, is gisteren vrijgelaten. Het verminkte Afghaanse meisje werd wereldwijd bekend nadat haar foto op de omslag stond van Time Magazine in augustus 2010.

De man die is vrijgelaten, Sulaiman, is de schoonvader van het slachtoffer. Hij had eerder tegenover de politie bekend Aisha te hebben vastgehouden terwijl zijn zoon Quadratullah haar gezicht verminkte.

Volgens het Afghaanse Openbaar Ministerie is Sulaiman vrijgelaten omdat hij niet de hoofdverdachte is. ‘De misdaad is begaan door zijn zoon en deze man zat al elf maanden onschuldig vast’, aldus Ghulam Farouq, de openbaar aanklager van de provincie Uruzgan.

Sulaiman heeft zijn eerdere bekentenis ingetrokken en zegt nu onschuldig te zijn. Als tweede reden voor de vrijlating noemt Farouq het ontbreken van een aanklagende partij. Het slachtoffer is naar de Verenigde Staten gevlucht.

Mensenrechtenorganisaties reageren geschokt op de vrijlating: ‘Dit geeft een signaal af dat het in Afghanistan niet uitmaakt hoe wreed de misdaad is, als je maar genoeg connecties of geld hebt sta je zo weer buiten’, zegt Manizha Naderi van Women for Afghan Women. ‘Het laat zien hoe zwak en corrupt het Afghaanse rechtssysteem is.’

Andere verdachten in de zaak zijn nooit opgepakt. Volgens de Afghaanse politie is het gebied waar zij wonen in handen van de Taliban en daarom te onveilig om te betreden. De echtgenoot van Aisha zou verhuisd zijn naar Pakistan of heen en weer reizen tussen beide landen.

Aisha werd op haar twaalfde samen met haar jongere zusje uitgehuwelijkt aan Quadratullah. Ze werd wreed behandeld, wist te ontsnappen en keerde terug naar het dorp van haar ouders.

Al snel kwamen mannen aan de deur die haar gevangen namen en terugbrachten naar het dorp van haar schoonfamilie. Daar sneed haar echtgenoot haar neus en oren af terwijl zijn broers en vader haar vasthielden, zo vertelt Aisha’s vader Mohammedzai in een interview. Voor dood achtergelaten wist het meisje opnieuw te vluchten en zo belandde ze in een vrouwenopvanghuis in Kabul. Met steun van mensenrechtenorganisatie Women for Afghan Women kon Aisha vervolgens naar de VS vluchten. Daar is ze nu in afwachting van een gezichtsoperatie.

De foto van Aisha werd uitgekozen tot winnaar van de World Press Photo 2010.

Naar dat land zetten wij mensen uit, niet alleen verwesterde kinderen, maar wij zouden niemand terug moeten sturen. De Kunduz missie? niet doen, over een paar jaar trekken de westerse troepen zich terug en wij gaan fundamentalisten opleiden, die schijt hebben aan vrouwenrechten. Hebben ze straks in Kunduz tenminste een goed opgeleide religieuze politie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *